Verzuim voorkomen, prestaties verhogen en blije collega’s. Zowel op een dagelijkse basis, als voor de langere termijn. Dat klinkt als een droom voor 2023, toch? Een goed voornemen voor jouw bedrijf is dus kort samengevat: een gezonde slaapcultuur. Tijd om dit agendapunt voor het komende jaar aan te pakken.

Vitaliteit als prioriteit
De werkdag vol energie beginnen. Om een topproductiviteit te realiseren en met een voldaan gevoel weer naar huis te gaan. Dat begint bij een goede nachtrust. Het klinkt zo simpel, toch is het voor gemiddeld zo’n 22% van de Nederlandse beroepsbevolking een uitdaging. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS (2022). Merk je dat je collega snel overprikkeld is? Of vaak minder alert? Grote kans dat slaaptekort hier een rol speelt.

Goed slapen levert veel op
Denk je nu: ‘Slapen? Gaap, wat een slaapverwekkend onderwerp.’ Dan schud ik je graag even wakker. Want wist je dat:

✔ een uitgerust brein nodig is om veilig te werken? Het helpt om alert te blijven op onveilige situaties. Om sneller te reageren. En om collega’s aan te spreken op onveilig gedrag. Daar vertel ik je meer over in mijn gratis whitepaper ‘Slaap goed, werk veilig’.
✔ goed slapen veel invloed heeft op je lichaam én geest? Sterker nog, het is essentieel voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het helpt namelijk om je lijf te herstellen na een lange dag vol inspanningen. En het helpt je brein om allemaal informatie te verwerken.
✔ een nachtrust van zo’n 7 tot 9 uur resulteert in meer gezonde collega’s? Bij te weinig slaap is de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas namelijk groter.

Om zo een paar voorbeelden te noemen. Kortom, duurzame inzetbaarheid begint bij beter slapen. En daar krijg je tegelijkertijd een leukere collega voor terug.

Goed uitgerust met deze 3 tips
Investeren in gezonde slaap loont. Zeker als verzuimpreventie een belangrijk thema is in jullie vitaliteitsprogramma. En om het nieuwe jaar alvast goed te starten, deel ik graag een paar direct toepasbare tips:

Tip 1: Ga voor een optimale slaapkwaliteit elke dag op een vast tijdstip naar bed. En sta ook op een vast tijdstip op.
Tip 2: Zorg voor voldoende licht zodra je opstaat. Licht heeft namelijk een acuut alertheid verhogend effect.
Tip 3: Schakel een uur voor het slapen al je media-apparatuur uit. Gebruik die tijd voor bijvoorbeeld het lezen van een boek of een ontspanningsoefening.

Een goed voornemen voor 2023: beter slapen
Meer tips over een gezonde slaapcultuur binnen jouw bedrijf? Van die droom maak ik een realiteit. Goed slapen is namelijk dé beloning na een drukke werkdag. Of nachtdienst. En daar leer ik jou en je collega’s alles over tijdens de incompany training Slaap je Fit! Geïnteresseerd? Laten we samenwerken om jullie vitaliteitsprogramma (nóg) beter te maken.