Slaap en Nachtwerk

Een tekort aan slaap kan ernstige bedrijfsongevallen en productieverlies veroorzaken

Hoe heb jij vannacht geslapen?
Sta jij wel eens stil bij de kwaliteit van je slaap? En in hoeverre slaaptekort invloed heeft op jouw prestaties gedurende de dag? Natuurlijk, iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar zelfs één nacht slecht slapen heeft negatieve invloed op je gezondheid én op je werkleven.
Vooral als je net als 1,3 miljoen andere Nederlanders in de nacht werkt, is een goed slaapritme en een goede slaapkwaliteit van groot belang. Een slecht slapende medewerker heeft namelijk meer kans op het veroorzaken van fouten en ongelukken, verzuimen vaker en kost de werkgever gemiddeld 1.440 euro per jaar (o.b.v. 6 verzuimdagen x gemiddeld 240 euro).
Maar, vraag een willekeurige leidinggevende of HR-manager hoe serieus zij slaapproblemen bij werknemers nemen en je zal merken dat slaap het ondergeschoven kindje is. Ja, vitaliteit en veiligheid staan hoog op de agenda. Maar naar slaap wordt nog altijd niet genoeg gekeken. Terwijl juist daar heel veel te halen valt. Voor zowel het bedrijf, als de werknemer. 

 

R

Meer leren over bioritme tijdens nachtwerk

R

De consequenties voor je gezondheid

R

De meest voorkomende bedrijfsongevallen in Nederland

R

Tips voor veilig en fit werken in de nacht

Slapende managers wakker maken

Je kent de uitspraak ‘slapende honden wakker maken’ vast wel. Een negatieve uitspraak omdat je niet voor opschudding wilt zorgen. Wij draaien het graag om! Wij willen de maatschappij, managers en leidinggevenden wakker maken. Meer bewustzijn en meer aandacht aan slaap op de werkvloer, dat is waar we voor staan. Dat doen we met onze trainingen en workshops, maar natuurlijk ook door zo veel mogelijk kennis weg te geven over de problematiek én de oplossingen rondom slaapproblemen bij werknemers. Daarom hebben we onze kennis gebundeld in de gratis whitepaper Slaap Goed Werk Veilig.

Waarom een whitepaper over slaap en nachtwerk?

Werken in de nacht en moeten slapen overdag heeft een niet te onderschatten invloed op het lichamelijk en geestelijk functioneren. De Gezondheidsraad heeft in 2017 geconcludeerd dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen. 

Slaapproblemen komen naar schatting anderhalf tot ruim tweemaal vaker voor bij nachtwerkers dan bij dagwerkers. Het ploegendienstsyndroom (shift work syndrom) is een aan nachtwerk gekoppelde slaapstoornis, met de volgende symptomen:  

  • Moeite met in slaap vallen en doorslapen
  • Een niet-herstellende slaap 
  • Ernstige vermoeidheid, in slaap vallen op werk
  • Geheugenproblemen
  • Lastig concentreren
  • Vaker fouten, ongelukken
  • Snel geïrriteerd
  • Hoofdpijn, migraine
  • Misselijkheid, buikpijn, maag-darmklachten    
  • Vaker ziek

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen hoe schadelijk slaapproblemen en de bijbehorende symptomen vervolgens zijn voor de productiviteit en kwaliteit op het werk. 

Daarom willen we je graag een handje helpen! In onze whitepaper Slaap Goed Werk Veilig hebben we een aantal preventieve tips voor jou samengesteld waardoor jouw werknemers of collega’s fitter en veiliger hun nachtwerk kunnen uitvoeren.

Direct werk van slaap binnen jouw bedrijf maken?

Workshop Slaap je Fit!

Deelnemers leren meer over de slaap en het voorkomen van slaapproblemen, eventueel rondom ploegendiensten of nachtwerk.

Slaap Je Fit! Programma

We gaan duurzaam aan de slag met slaap binnen jouw organisatie. Metingen, trainingen en coaching. Healthy  Sleep = Healthy Business.

Slaaptherapie medewerkers

Maatwerk slaapcoaching om jouw medewerker beter te laten slapen. Uitgeruste medewerkers werken veiliger en zijn productiever.

Ervaringen

“Met een goede mix tussen weetjes en praktische tips heeft het mij aangezet om mijn slaapritueel nu eens echt concreet te maken.“

”Ontzettend leuke inspiratiesessie ‘Slaap je fit’, in een week die voor ons bedrijf in het teken stond van vitaliteit.”

“Heel erg leerzaam en interessant en vol enthousiasme gegeven!”

Fitte werknemers zonder slaapproblemen zijn van onschatbare waarde

Sleep Wellness Consultancy verbetert de slaapkwaliteit van nachtwerkers en daarmee de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf. Dit doen we door middel van interactieve slaapworkshops, inspiratiesessies ‘slaap en vitaliteit’ en (online) slaaptherapie. Een Slaap je Fit! programma wordt op maat samengesteld, samen met jou.

Aandacht aan slaap binnen jouw bedrijf? Stel gerust je vragen!