Sick staff is costly. On average, you lose at least € € 250.00 per employee per sick day.Sleep plays an important role in this Because about 64% of all workers notice that . a bad night’s sleep affects their work. Slaapkwaliteit is levens- én werkkwaliteit. Sleep training for night workers: this is what it delivers.

Heb ik je aandacht nog? Samengevat: ziekteverzuim is een aanslag op jouw bedrijfsportemonnee. “Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat kan ik voorkomen als medewerkers wel beter slapen? En hoe kan ik mijn bedrijf helpen om financieel nog gezonder te worden?” Laten we daar eens naar kijken.

Het kostenplaatje
Bij ziekteverzuim heb je als werkgever te maken met allerlei kosten. Denk aan het doorbetalen van het salaris en het zoeken naar vervangend personeel. MKB servicedesk deelde een indicatie (als voorbeeld) met de kosten van een 1 zieke medewerker:

Loondoorbetaling: € 153,00
Kosten vervanging: € 191,00
Omzetverlies tijdens afwezigheid: € 43,00
Kosten arbodienstverlening: € 10,00
Interne verzuimbegeleiding: € 8,00
Totaal: € 405,00 per dag

Flinke getallen. Wat het slaaptekort hier voor invloed op heeft? Met o.a. verzuim en (vroeg)sterfte als gevolg variëren de kosten van slaaptekort tussen de 1,35% tot 2,92% van het Bruto Nationaal Product (BNP, zie onderstaande tabel). Een term die bekend staat als het totale inkomen van de bevolking. Dit percentage komt uit een onderzoek van het Trimbos Instituut (2018):

“Slaaptekort kost onze samenleving jaarlijks 12,5 miljard euro.” Dit bedrag noemde Bert van der Horst, hoogleraar Chronobiologie & Gezondheid in een artikel van de Zorgkrant (2022). Hoe dan ook: deze prijskaartjes voor ziekteverzuim door structureel slaaptekort schudden je vast wel wakker.

Investeren in slaap loont
Genoeg cijfers. Tijd voor actie! Want natuurlijk wil je een gezond bedrijf zijn en blijven. Investeren in een gezonde slaapcultuur voor je medewerkers is daar een cruciaal onderdeel van. Zeker voor jouw ploegendienst- en nachtdienstmedewerkers. Want als er géén aandacht binnen een bedrijf is over slaapproblematiek, dan is het goed om te weten dat deze groep:

      • eerder stemmingswisselingen ervaart.
      • meer betrokken is bij bedrijfsongevallen.
      • vaak onbewust slechter presteert.

Allemaal zaken die ook gelijk invloed hebben op het financiële plaatje. Door te investeren in trainingen over slaap, vitaliteit en/of duurzame inzetbaarheid krijg je het tegenovergestelde van het bovenstaande lijstje. Plus:

✔ medewerkers die lekkerder in hun vel zitten. Wat ook gelijk invloed heeft op de werksfeer.
✔ collega’s die zich thuis voelen binnen jouw bedrijf. En het dus sneller aanraden binnen hun netwerk om daar ook te komen werken. De eerste stap naar een goed werkgeversmerk.
✔ minder ziekmeldingen. Dus minder kosten voor verzuim en verzekeringen.

Zorg goed voor je personeel
En bespaar tegelijkertijd door slim te investeren. Heb ik je overtuigd? Dan overtuig ik als slaapexpert ook jouw team om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld door (allesbehalve slaapverwekkende) tips te delen tijdens de training Slaap je Fit! Gun jouw medewerkers een gezonde slaapcultuur. Dan kun jij de extra euro’s (die je als bedrijf minder hoeft te besteden aan ziekteverzuim door slaapgebrek) beter inzetten.