Zin in een goede dag? Werk aan je slaap!

Slecht slapen. We kennen het allemaal wel. Piekeren of een luidruchtige slaper naast je. Allemaal even vervelend. Maar wanneer je te maken krijgt met meer slechte nachten en structureel slecht slapen, zijn de gevolgen ook groter. Je bent minder productief, je verzuimt vaker en ongelukken liggen vaker en eerder op de loer.

 Hoe groot is het probleem?

Zo’n 64% van de werkenden ervaart de impact van een slechte nachtrust op hun werk(zaamheden). Zo ervaart deze groep stemmingswisselingen, verminderd denkvermogen, meer ongelukken, gezondheidsproblemen en meer verzuim. Dat heeft niet alleen impact op de kwaliteit van leven, maar ook op de kosten voor een werkgever.

Uit een onderzoek van zorgverzekeraar CZ blijkt dat een licht tekort (tussen de zes en zeven uur slaap) 3,7 éxtra verzuimdagen kost. Terwijl een extreem tekort aan slaap (minder dan zes uur slaap) 6 extra verzuimdagen kost. Je komt dan uiteindelijk uit op een gemiddeld bedrag van €1440,- per jaar aan kosten voor een slecht slapende medewerker.

Slaapproblematiek komt vooral voor bij medewerkers die in nachtdiensten of in ploegendiensten werken. Dat komt voornamelijk door de wisselende diensten en de impact op je natuurlijke bioritme.

Maar, wat kun je eraan doen?

De cijfers liegen er niet om. Dat blijkt. Maar belangrijker is natuurlijk het vinden van een oplossing. Gelukkig nemen werkgevers slaapproblematiek bij hun medewerkers steeds serieuzer. De kwaliteit van slaap wordt tegenwoordig ook meegenomen in vitaliteitsprogramma’s. Een hele stap voorwaarts, als je het mij vraagt. Maar is dat bij jou op de werkvloer ook het geval?

In de whitepaper ‘Slaap & Nachtwerk’ lees je alles over slaapproblematiek op de werkvloer tijdens nachtdiensten. Interessant voor nachtwerkers én hun leidinggevenden. Draai je zelf geen nachtdiensten maar vind je slaap en werk interessant? Of vind je dat slaap ook op de interne agenda mag komen? Dan is de whitepaper ook voor jou. Er staan een hoop tips in die ook voor jou van toepassing kunnen zijn!

Interesse in de whitepaper ‘Slaap & Nachtwerk’? Plaats een reactie of stuur een mail naar info@sleepwellness.nl.