Yes! Die wekker hebben we voorlopig niet meer nodig. Het is vakantie! Even helemaal bijkomen van alles wat ‘moet’ en genieten van alles wat ‘mag’. Hoe zorg je ervoor dat je optimaal kan genieten van de vakantie? Door goed te slapen! En dat blijkt voor veel mensen een uitdaging in de vakantietijd. Hoe komt het dat we voornamelijk de eerste paar nachten op vakantie niet goed kunnen slapen? En dat sommige mensen juist beter slapen op vakantie?
Slecht slapen op vakantie
Vaak vertrekken we gehaast. Last-minute moet er nog van alles geregeld worden en draaien je hersenen overuren om niets te vergeten, wat een goede nacht voor vertrek in de weg kan staan. Soms reizen we in de nacht of met tijdverschil, wat je slaap-waakritme verstoord. Bij aankomst moeten je lichaam en brein wennen aan de nieuwe slaapomgeving. Je bent niet in je vertrouwde slaapkamer, je ligt op een ander bed, er zijn andere geluiden, de temperatuur is wellicht anders…. Je brein heeft deze plek nog niet als ‘veilig’ gedefinieerd en kan daarom in een alertere staat blijven als normaal. Ook sensorisch moet je wennen aan meer of minder en andere geluiden, de temperatuur en aan je nieuwe slaapcomfort. Je lichaam krijgt andere drukprikkels vanuit het bed of luchtbed dan je gewend bent.
Beter slapen op vakantie
Er zijn ook mensen die aangeven juist beter te slapen op vakantie. Voornamelijk mensen die normaliter veel spanning en/of stress ervaren kunnen vaak beter loslaten in de vakantie en slapen daardoor rustiger. De volgende dag brengt geen vroege opstatijd of ‘things to do’ met zich mee. Ook de slapelozen onder ons, kunnen in een andere omgeving soms beter ontspannen, aangezien zij hun eigen slaapkamer en bed vaak hebben geassocieerd met iets negatiefs (niet kunnen slapen, frustratie etc.). Deze lading valt weg op de nieuwe slaapplek. Daarnaast ben je op vakantie vaak buiten en zie je constant daglicht, wat een goede nachtrust bevorderd. Ook zijn mensen actiever met wandelen, fietsen en zwemmen, wat lichamelijk de slaapdruk verhoogt en zorgt voor een betere slaapkwaliteit. In de avond wordt vaker gekozen voor een boek, een avondwandeling, kaartspel of goed gesprek voor de caravan, waardoor er minder blauw licht vanuit schermen en led lampen op ons netvlies valt en onze melatonineproductie niet wordt geremd. Melatonine helpt ons om goed in slaap te vallen en door te slapen.
Wil jij graag uitgerust kunnen genieten van je vakantiedagen?
ZES SLAAP JE FIT! OP VAKANTIE TIPS
1. Vertrek ontspannen en behoud je ritme
Een goed begin is het halve werk. Neem de tijd om je goed voor te bereiden op de vakantie en vertrek ontspannen en uitgerust. Maak een actie- en meeneemlijst zodat dit niet in je hoofd blijft rondspoken in de nachten voor vertrek. Probeer tijdens de vakantie ongeveer dezelfde bedtijden aan te houden als anders en je slaap-waakritme niet teveel te verleggen. Voor kinderen werkt dit ook heel prettig. Je gunt ze misschien latere bedtijden, maar vaak worden de nachten daar onrustiger en korter van en de dagen ongezelliger en langer.
2. Personaliseer je slaapplek
Neem je eigen kussen mee, dekbedovertrek en wat spulletjes van thuis. Laat je brein gelijk bij aankomst weten dat je slaapplek een veilige plek is om straks rustig te kunnen slapen en richt het opnieuw in. Zet b.v. een fotolijstje van thuis neer en leg je boek waarin je al aan het lezen was naast je kussen. Bovenstaande doen we vaak al voor kinderen met het meenemen van de vertrouwde knuffels, maar vergeten we voor onszelf als volwassenen, terwijl het werkt! Je eigen geur van het beddengoed helpt ook om sneller in dromenland te komen.
3. Oordopjes of ontspannende muziek
De een zweert erbij, de ander moet er niets van hebben. Lukt het om met oordoppen te slapen, dan is dit ideaal voor op de vakantiebestemming. Je waant je in jouw eigen cocon en hebt geen last van het gezoem van een airco of ventilator of herriemakende of juist vroege vogels van buren. Zijn oordoppen niets voor jou? Leid je waakzame brein af met ontspannende muziek om beter in slaap te kunnen vallen.
4. Slaapmasker
Zoveel mogelijk daglicht in de ochtend is fantastisch voor een goede slaap, maar in de avond en nacht is een zo donker mogelijke omgeving het meest ideaal. Lig je net met je tent dichtbij een lantaarnpaal, heb je thuis verduisterende gordijnen, maar niet in je hotel? Een slaapmasker kan helpen. Het is even wennen, maar geef je eraan over en geniet van de duisternis. Geen fan van een slaapmasker? Een paar vuilniszakken en ducktape kan jouw slaapplek wellicht ook goed verduisteren.
5. Wees voorzichtig met alcohol
Vakantie, ontspannen, zon, zee, strand, terrasje, een drankje, nog een drankje, nog een drankje…. Ik ga niet zeggen dat je niet mag genieten van een glaasje alcohol op vakantie, maar wissel het af met een glas water en probeer ruim voor je bedtijd te stoppen met alcohol drinken om je nachtrust (en daarmee een fitte volgende dag) niet hierdoor te verstoren. Begin dus liever wat eerder, rond borreltijd, zodat je lever nog voldoende tijd heeft om de alcohol af te breken voor je jouw ogen sluit.
6. Klamboe
Zomertijd, muggentijd. Brrr val je bijna in slaap, zit er een mug bij je oor! Jammer als dit kleine beestje jouw slaap saboteert. Een klamboe kan uitkomst bieden. Neem wel even iets mee waar je de klamboe aan op kan hangen of schaf een reisklamboe aan met in-elkaar-schuifbare buisjes.
Wil jij zelf werken aan problemen rondom slaap? Voor laagdrempelige en concrete hulp kun je contact met mij opnemen https://onlineslaapcoaching.nl/contact/.
Tevens verzorg ik voor bedrijven offline en online Slaap je Fit! trainingen https://sleepwellness.nl/nl/inspiratiesessie-slaap/ en Boost your Energy! sessies https://sleepwellness.nl/nl/workshop-vitaliteit-boost-your-energy/.
Heb jij nog andere slaaptips voor op vakantie? Ik verneem het graag van je in de reacties.
Recente reacties