Een training die zichzelf (slapend) terugverdient. En wel met deze optelsom: minder ziekteverzuim + productievere collega’s + een veiligere werkomgeving. Ploegendiensten draaien en werken in de nacht is namelijk topsport. Het vraagt veel van je collega’s, fysiek en mentaal. Daar kunnen ze dus alle hulp bij gebruiken. Denk aan slaaptips, praten over slaapproblemen en slimme keuzes maken over voeding in de nacht. Laat ik je alvast kort meenemen wat we bespreken tijdens de training Ploegendienst & Slaap.
Inzicht over nachtwerk
Een goede training begint met een fijne warming-up. In dit geval in de vorm van een paar eyeopeners als het gaat over slaapgebrek bij nachtwerkers.
- In Nederland werken zo’n 1,2 miljoen mensen (CBS, februari 2022) tot in de vroege uurtjes.
- Binnen de eerste 3 jaar ontwikkelt zo’n 30% van de ploegendienstmedewerkers gezondheidsproblemen. (NSWO, 2019). Met als resultaat dat deze waardevolle medewerkers de ploegendienst moeten verlaten.
- Uit onderzoek blijkt dat (langdurig) nachtwerk leidt tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk aan een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten.
Wil je al gelijk meer feiten weten? Bijvoorbeeld wat het Ploegendienstsyndroom is en hoe je het kan herkennen? Dat kan. Download mijn gratis whitepaper ‘Slaap goed, werk veilig’.
Doorbreek het taboe!
Praten over slaapproblemen is een ding. Het kan voelen als zwakte. Of misschien zit er zelfs wat angst om een baan te verliezen. Voor een gezonde werkcultuur wil je natuurlijk precies het tegenovergestelde. Hier staan we uitgebreid bij stil tijdens de training. Met resultaat, want laatst kreeg ik deze feedback:
“Eens praten over iets anders dan technische onderwerpen. Dat vond ik prettig.
Er was ruimte om ervaringen over slapen rondom ploegendiensten met elkaar te delen. Zo leerde ik mijn collega’s nog beter kennen ook. Win-win.”
– productiemedewerker bij Kemira Rotterdam BV
Tips voor eten en drinken tijdens nachtdiensten
Goede voeding helpt bij het fit en veilig werken in de nacht. Want deze nachtwerkers zijn ware topatleten. En die moeten net als topsporters goed voor hun lijf zorgen. Jij helpt deze collega’s door:
-
✔ gezonde voeding aan te (laten) bieden of te stimuleren. Denk aan volkoren producten, gezonde vetten en eiwitten. Door de voeding aan te passen vermindert de vermoeidheid tot meer dan 26%. Zo blijkt uit het onderzoek Optimalisatie nachtarbeid ziekenhuizen. Een vette hap maakt het lijf namelijk slaperig. Zeker omdat onze spijsvertering niet is gemaakt om te werken in de nacht.
- 23:00u een gezond tussendoortje.
- 1:30u een nachtmaaltijd.
- 5:00u weer een gezond tussendoortje.
✔ structurele eetmomenten in te (laten) plannen voor alle nachtwerkers. Mijn voorbeeld eetschema in de nacht:
✔ het advies te delen om tot maximaal 2:00 uur in de nacht koffie of cafeïnehoudende dranken te drinken. Zo verstoor je de dagslaap niet.
✔ de app Goedenacht aan te raden. Hier staan allerlei tips, praktische informatie en hulpmiddelen om tijdens de nachtdienst gezond en fit te blijven.
Een slimme investering
Kortom: er valt genoeg te bespreken. Nu is dit een korte samenvatting van wat er allemaal op het programma staat van de training Ploegendienst & Slaap. Heb ik je interesse gewekt? Fijn! Laten we samenwerken om verzuim en bedrijfsongevallen te voorkomen. En dat begint met het delen van deze kennis met jullie productiemedewerkers.
Recente reacties